Keeping up With The Neighbours

It doesn’t happen very often, but when you get two neighbours installing kitchens, the pressure is really on to demonstrate individuality, imagination and creativity.

Busy by design

Perhaps now more than ever, the kitchen has become the hardest working room in the house. Our kitchens are no longer somewhere to simply prepare meals or even entertain friends with a glass of wine. More often than not, the kitchen is now a workspace, a home-schooling classroom or even a workout studio.

For a family of five with two children still in school, the brief was to create a flexible space that could take the family from bustling breakfast mayhem to tranquil evening relaxation without feeling claustrophobic and cluttered.

Style, storage and lighting were the key to creating this unique family kitchen.

The overall feel is on trend with it’s ‘new heritage’ approach, timeless style reimagined through a contemporary lens. Classic style and heritage influences provide the foundations, while quirky details such as bold unit colours, modern fabrics and gold fittings ensure that this design is anything but a tired farmhouse kitchen.

The introduction of layered lighting into the scheme was crucial. This allowed us to separate the functional aspects of the room such as the kitchen and units from the dining or relaxation areas. Mid-level lights such as wall lights and pendants provide a softer evening hue, and the mood can be easily adapted by the clever use of dimmer switches.

The lighting plan even extended to the garden area, meaning the kitchen looks just as beautiful from the outside.

Selecting appliances that suit the lifestyle of a client is key to the success of any scheme. This client opted for top of the range technology features that support healthier cooking, offer maximum energy efficiency and deliver time saving features. Appliances include: induction hob with teppanyaki and griddle pan; steam oven; A+++ dishwasher with VarioSpeed Plus and a Quooker tap which produces both boiling and filtered water. The appliances selected result in a kitchen that not only looks beautiful, but functions seamlessly.

And of course it’s the finishing touches that make all the difference. Hidden storage units and cheeky labels combine functionality with personality to ensure that the overall finish is welcoming and liveable with enviable style.

Inside out

Next door the vibe was very different but the result was an equally successful scheme. The new build property features a spacious kitchen and dining area that takes all it’s cues from the breathtaking views. There’s no chance of feeling claustrophobic or locked-down in this kitchen.

The neutral palette is subtle, understated and elegant and ensures that the eye is always drawn to the picture windows and the ever changing tones of the cumbrian landscape.

Sheraton units were selected for their traditional style but the sand oak finish ensures they don’t feel dated. Rather than opt for a traditional high stool island, this client preferred a lower seated extension of the island unit for maximum comfort and touches such as a Quooker tap which produces both boiling and filtered water, add to the feeling of understated luxury.

As with next door, the layered lighting allowed for mood changes throughout the day, allowing the bright welcoming space to become a tranquil and cosy retreat as the sun sets.

If you're ready to revamp the hardest working room in your house, contact us today for a free consultation.

Want to talk?

Pop in for a chat or call
01539 724053

Atlantis Kitchens, Station Yard, Kendal, Cumbria, LA9 6BT

Two great offers from Atlantis -

 30% off designer units and cost price installation

Sign up for our newsletter:

Your Details

No charge. Cancel anytime. We value your privacy and will not share your details.

© Atlantis Kitchens 2015 - 2020. All rights reserved.
Atlantis Kitchens is a limited company registered in England and Wales. Registered office: Station Yard, Kendal, Cumbria, LA9 6BT. Registered number: 02764676

Top